maanantai 6. tammikuuta 2014

Lisäravinnepajatso ja muotidietti

Jotta ei olisi riittävästi siinä, että sairastaa jotain, mitä ei ole olemassa, jotain, mitä hoidetaan lääkkeillä, joita ei saisi määrätä tai syödä ja on sellaisessa kunnossa, ettei jaksa mitään, mutta näyttää terveeltä (mutta laiskalta ja lihavalta) niin rakkaat kanssaihmiset ovat keksineet (muotidiagnoosin ja lorvikatarrin lisäksi) alkaa arvostelemaan sitä, että syö lisäravinteita kuin pajatso markanrahoja ja syökin vain jonkun himpulapimpulamuotidietin mukaisesti, eikä terveellisesti niinkuin normaalit ihmiset. Miksi ihmeessä tehdä omasta elämästään ehdoin tahdoin hankalaa, kun voisi ihan paljon vähemmällä vaivalla olla normaali.

Se normaalina oleminen onkin niin kovastipaljon tavoiteltua nykyään. Kukahan nyt osaisi edes kertoa mikä ON normaali!

"Normaali
Normaali tarkoittaa seuraavia asioita:
 • normaali, matematiikassa pintaa tai janaa vastaan kohtisuorassa oleva suora tai vektori
  • keskinormaali, suora, joka leikkaa annetun janan sen keskipisteessä ja on kohtisuorassa sitä vastaan
 • normaalijakauma tilastotieteessä
 • normaali, tavallinen, tavanomainen, erityisesti:
  • tilastollisessa mielessä tavanomainen, yleinen
  • lääketieteessä: tila tai kokeen tulos, joka ei viittaa sairauteen
  • yhteiskuntatieteissä: normien mukainen käyttäytyminen.
 • Normaali, Jane Andersonin ohjaama elokuva
 • Mittanormaali mittaustekniikassa"
http://fi.wikipedia.org/wiki/Normaali

Ollapa tavallinen! Sitä en ole koskaan osannut. Olen ollut aina liian ujo tai liian äänekäs, liian lyhyt, liian paksu, liian nuori tai liian vanha, liian hyvä, liian sitä ja liian tätä. Koskaan en ole osannut olla just sopiva. Tuntuu toisaalta, että olen aina kohtisuorassa sitä vastaan. Ehkä siis osun johonkin normaalin määritelmään kuitenkin ;) Paha vaan, etten ole suora tai jana.

Lääketieteellisesti osaan olla normaali, olen satamäärin saanut kuulla olevani "tila tai kokeen tulos, joka ei viittaa sairauteen". Harmi, ettei oloni ole ymmärtänyt sitä. Se viittaa pahasti sairauteen. Paitsi psyykkiseen sairauteen väittävät monet somaattisen puolen lääkärit oireideni viittaavan. Se tosin on tänä päivänä kovin normaalia.

No, se normaalista. Palataan siihen pajatsoon.

rt3-dominanssi on sairaus, jonka voi aiheuttaa tosi moni juttu. Tai niiden yhdistelmä. Sellaisia ovat esimerkiksi leikkaukset, onnettomuudet, sairaudet, pitkittynyt stressi, suolistotulehdus, borrelioosi, D-vitamiinin puute, raudanpuuteanemia, B12-vitamiinin puute, lisämunuaisen toimintahäiriöt... Jotta rt3-dominanssista olisi mahdollista parantua, pitää elimistön epätasapainotilat saada kondikseen. Ensin niitä tulisi selvitellä runsaalti verikokein. Rautatasot (myös varastoraudan mittarit kuten ferritiini ja transferriinin rautakyllästeisyys), B12-vitamiini (B12-tc2), D-vitamiini (P-D-25), tulehdukset (herkkä crp, lasko), hormonitasot (TSH, T4v, T3v, rT3, kortisoli, aldosteroni, reniini), allergiat ja yliherkkyydet (keliakiavasta-aineet, gliadiinivasta-aineet, lehmänmaitoproteiinivasta-aineet, keliakiahaplotyyppimääritys, laajat allergiatestit), elektrolyyttitasapainoon liittyvät (kalium, magnesium, natrium) suolistoanalyysistä ei olisi lainkaan haittaa myöskään ja muitakin hyödyllisiä kokeita on "miljoona". No, kun elimistössä sitten on tälläinen epätasapainotilasta taikka rasituksesta kertova rT3-löydös (rT3-dominanssista puhutaan, kun T3v:n ja rT3:n suhdeluku on alle 20 ja vointi tukee löydöstä) niin on aika tosi todennäköistä, että erilaisia puutoksia vitamiinien ja muiden tavoitetasoista löytyy myös. On siis syytä lähteä syömään ainakin niitä löydöksenmukaisia lisäravinteita. Minulla esimerkiksi B12-vitamiini, D-vitamiini, rauta, kalium, magnesium. Sitten, kun tiedämme, että ainakin aloitettaessa Lio-lääkitys (Liothyronin, synteettinen T3-hormoni), se tarvitsee toimiakseen (monen muun jutun lisäksi) toimivat lisämunuaisen kuorikerrokset tai ainakin riittävän määrän kortisolia (joksi hydrocortison elimistössä muuttuu), astuu kuvaan myös lisämunuaisten tukeminen lisäravintein ja mahdollisesti lisäksi se hydrocortison. Lisämunuaisia tuetaan terapeuttisilla annoksilla C-vitamiinia (4-6x vrk 500mg), B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa (2x vrk 500mg) ja B11-vitamiinia eli foolihappoa (5mg aamuisin). Mikäli lisämunuaiset toimivat liian innokkaasti ja kortisolitasot ovat liian korkeat, voi koettaa suurehkoja annoksia fosfoseriiniä, sillä on kortisolitasoja laskeva vaikutus. Myös melatoniini auttaa laskemaan kortisoleja ja sopiikin hyvin käytettäväksi unilääkkeenä mikäli kortisolitasot ovat liian korkeat tai syö joka tapauksessa fysiologista annosta hydrocortisonia. Lisämunuaisen toimintaa tasoittamaan voi käyttää myös aivolisäkkeeseen vaikuttavia lääkinnällisiä sieniä kuten reishiä, pakuria ja cordycepsiä. Lakritsinjuuri taas auttaa iltaisin otettuna, kun kortisolitasot ovat liian matalat ja uni ei tahdo riittää aamuun saakka. Minkä itse näistä jättäisit pois, jos olisit minun tilanteessani, kysyn vaan...?

Entäs se muotidietti sitten? Ei, se ei ole vähähiilihydraattinen ruokavalio vaan viljaton, maidoton, palkokasviton paleo. Netistä löytyy satamäärin sivuja, jotka käsittelevät paleoliittistä ruokavaliota, en aio sitä tässä avata tämän perusteellisemmin, mutta myöhemmin mahdollisesti kirjoitan siitäkin. Paleossa pyritään jäljittelemään sitä ruokavaliota, johon kehomme ja ruoansulatusjärjestelmämme on parhaiten sopeutunut. Jos tämä ei kuulosta vakuuttavalta, niin annahan kun sanon saman toisin sanoin. Unohda muotidietit ja ruokavalioiden nimitykset, ja mieti, miten suhtaudut syömisiini, kun kerron, että pyrin syömään mahdollisimman puhtaasti ja luonnonmukaisesti ja ruokavalioni käsittää kattavasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä lihaa, valmistamme ruoat alusta lähtien itse mahdollisimman puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista ja vältämme lisäravinteita ja teollisesti käsiteltyjä ja valmistettuja raaka-aineita ja puolivalmisteita sekä eineksiä. Huomasitko, hyppäsimme himpulapimpulajutuista suoraan gourmet-keittiöön! Meillä syödään joka päivä kuin michelin-tähden ravintolassa! No ehkei sentään, mutta raaka-aineista se ei ainakaan jää kiinni. Mikä paleossa sitten on kummallista? No se, ettei suomalaisen elintarviketeollisuuden tukipilareita: pyhää viljaa ja maitoa käytetä (korkeintaan hapanmaitotuotteita), paleoon ei myöskään kuulu mm. palkokasvit (esim. soija ja pavut, maapähkinä). Aivan sataprosenttisen puhdasta paleota meillä ei noudateta, sillä riisiä ja joitain koisokasveja sekä herneitä käytämme jonkin verran.

Mutta miksi paleo? En ole ihan varma tarvitaanko siihen jotain muutakin syytä kuin se, että viljoista tulee paha olo ja lisäaineeton ja itse valmistettu ruoka on hyvää? Mutta jos nyt jotain haluaa vielä mainita lisäsyyksi niin paleoliittinen ruokavalio sopii monelle kilpirauhasvaivoista ja muista autoimmuunisairauksista kärsiville mm. siksi, että siitä on pääosin karsittu tulehduksellisia tiloja aiheuttavat ja ylläpitävät asiat (mm. viljat ja maito) pois. Tiukempi versio paleosta on ns. autoimmuunipaleo, jota kannattaa ainakin kokeilla, mikäli kilpirauhasen vajaatoiminta on autoimmuunityreoidiittia, eli elimistö on muodostanut vasta-aineita kilpirauhasta vastaan.

Haastan sinut kokeilemaan himpulapimpulapaleota, jos vielä syöt ravintoympyrän tai lautasmallin mukaisesti. Kokeileminen ei sinua tapa, mutta saatat tehdä mielenkiintoisia huomioita sen aikana! Itse huomasin vasta jätettyäni viljat pois ruokavaliosta, että mahani oli jo pitkään voinut huonosti. Onko sinulla jatkuvasti ruoan jälkeen turvotusta tai hankala olo? Pierettää? Ummettaa tai juoksuttaako vatsasi sinua vessassa jatkuvasti? Röyhtäiletkö tai nouseeko sappinestettä kurkkuun? Minulta hävisi kaikki yllämainittu alle kuukaudessa ja aloitin paleon siten, että ensin jätin vain viljat pois (soijaa ja palkokasveja meillä ei herneitä lukuun ottamatta syöty aiemminkaan) ja aloin sitten vasta vähitellen miettiä, että mitä sitä sitten söisi, kun ei leipää voinutkaan hankalassa tilanteessa ottaa. Ensin sain varmasti yliannostuksen kananmunista, sitten omenoista, cashew-pähkinöistä ja monesta muusta asiasta aina vuorollaan, kunnes ruokavalio löysi uomansa ja opin paremmin mitä ja miten syödä ilman, että ravinto painottuu liikaa yhdelle asialle kerrallaan. Loppujenlopuksi muutos tavallisesta kotiruoasta paleoon ei ole suurensuuri. Jos elää eineksillä, joita lämmittää mikrossa, matka paleoruoakvalioon on varmasti kivikkoisempi ja vaatii tarkempaa opiskelua ja paneutumista.

Otatko haasteen vastaan? Suosittelen ja uskon, että hajuhaitoista kärsivät kanssaihmisesi suosittelevat sitä myös! ;)

-Konnis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti