maanantai 30. joulukuuta 2013

Hoitopolkuni osa I

Kun olin saanut diagnoosin (rT3-dominanssi, lisämunuaisen uupumus ja kilpirauhasen vajaatoiminta, mahdollisesti aivolisäkeperäinen sellainen), luulin, että saisin lääkkeet ja homma hoituisi. Kuinka väärässä olinkaan! Tämä sairaus(vyyhti) on siitä vinkeä, että saadakseen diagnoosin joutuu tekemään hitosti töitä, mutta saadakseen hoitoa joutuu huhkimaan moninverroin!  Tai jos saa hoitoa (löytää lääkärin, joka uskaltaa toimia lääkärinä ja hoitaa potilastansa), niin siihenkään ei työn tekeminen vielä lopu. On tiedettävä itse valtavasti ja tehtävä myös paranemisensa eteen töitä. Ei ole sairaan hommaa tämän sairauden sairastaminen, ei!

 
No, yhtäkaikki. Minulla on nyt diagnoosi ja lääkäri ja nyt saan hoitoa! (kuuletko tuon ironisen naurun tuolta taustalta...?) Lääkäri tutkii MDD:n tulosliuskoja ja myöntelee. On rt3-dominanssi, ratio on varsin huono: 8,8! Lisämunuainen on selvästi uupunut, kortisolia on aamuisin aivan onnettoman vähän. DHEA-arvo on myös alakanttinen ja kilpirauhasarvot myös laahaavat vajaalla. Ei todellakaan ihme, että voit huonosti ja olet väsynyt! Saan reseptin hydrocortisoniin, jolla hoidetaan kortisolivajetta elimistössä. DHEA-vajeeseen määrätään dehydroepiandosteronivalmiste ja lisäksi Thyroxin. Kummastelen tätä, mutta lääkäri selittää: "Uskon, että tapauksessasi on ensin ollut kortisolivaje, joka on stressannut elimistöäsi niin pahasti, että nyt on kaikki vähän sekaisin, hydrocortison korjaa tämän ja sitten korjautuu rt3-dominanssikin ja Thyroxin sopii lääkitykseksi tässä tapauksessa." Saan ohjeen aloittaa kaikki heti. Kummastelen tätä vertaistukiryhmässä ja muut ovat yhtä kummissaan. T4-hormonilla ei voi rt3-muunto-ongelmaa korjata, tila vain pahenee siitä. Päätän kuitenkin kokeilla lääkärin määräämää lääkitystä ja olen parissa päivässä sänkypotilas. Olo on aivan kaamea, kaikki vajaatoimintaoireeni moninkertaistuvat. Soitan lääkärille ja kysyn, että kuuluuko näin käydä. No ei kuulu. Mutta hänen asiantuntemuksensa loppuu tähän ja hän joutuu ohjaamaan minut kollegalleen, joka on hoitanut enemmän rt3-potilaita kuin hän. Jään odottelemaan sitä, että pääsen tälle toiselle lääkärille, lopetan Thyroxinin ja nautin, kun oloni paranee muutamassa päivässä ja hydrocortisonin ja DHEA:n ansiosta saan takaisin pienen varjon vanhasta itsestäni. Olen aiempaan verrattuna suorastaan hysteerisen energinen (normaaliin verrattuna olen kuin tuhatvuotias kilpikonna, mutta ei nyt anneta sen häiritä, tunnen oloni kuitenkin verraten hyväksi!).

Koittaa seuraavan lääkärin tapaamisaika. Joudun taas kerran selostamaan tarinani aasta alkaen, lääkäri tuntuu kiireiseltä ja siltä, ettei hän oikein kuuntele minua. Alan turhautua. Hän kyseenalaistaa toisen lääkärin määräämät HC:n ja DHEAn ja oman kokemukseni Thyroxinin vaikutuksista. Hän kuitenkin määrää myös Lion ja sanoo, että ensin kokeillaan yhdistelmää, ettei Valviralla ole nokankoputtamista siihen, että on väärin perustein määrätty Lioa. Periaate ei ole oikea. Ei kipupotilaallekaan ensin määrätä Buranaa ja sitten toimivaa lääkettä, kun huomataan, ettei Burana auta! Hemmetti sentään! Pakosta teen kuitenkin miten lääkäri käskee. Kyselen myös ruokavalioneuvoja ja lisäravinnesuosituksia. Ei kuulemma tarvetta, ihan vaan normaali, hyvä ruoka ja joku monivitamiinivalmiste on ihan riittävästi.

Ensimmäinen päivä uudella lääkityksellä on kuin olisin herännyt eloon! Otan ensin aamulla 1/4 tabletin Lioa ja saan siitä valtavasti energiaa. Illalla otan toisen 1/4 tabletin ja murun Thyroxinia. Seuraavana päivänä olen taas aivan kuollut. Vaikka syön Thyroxinia vain ihan pientä annosta, vajaatoimintaoireisto ryskää päälle valtavana! Kärvistelen, kun ajattelen, että josko tämä tästä, mutta ei se. Minun on pakko soittaa lääkärille ja kertoa tilanteesta. Saan erittäin pitkin hampain luvan lopettaa Thyroxinin ja ryhtyä nostamaan Lion annostusta. Olo ei silti parane. Huomaan kyllä, että Lio auttaa joihinkin oireisiin, mutta oloni menee huonommaksi. Sydän hakkaa hulluna, minun on paha olla. Ahdistaa, panikoittaa, käyn kierroksilla, mutten kuitenkaan jaksa mitään. Pimahtelen ja räyhään. Soitan lääkärille taas ja saan käskyn pudottaa Lion määrää, kunnes sydän ei enää hakkaa eikä ole ahdistusta, lääkäri määrittää nämä liikatoimintaoireiksi ja sanoo, että Lion annos on liian suuri. en ole samaa mieltä, syön tässä vaiheessa Lioa 1,75 tablettia päivässä! Monet muut samassa tilanteessa olevat syövät 3-6 tablettiakin ilman liikatoimintaoireita! Lasken kuitenkin annosta, kun en oireitakaan kestä. Lopulta joudun jättämään Lion kokonaan pois, sillä 1/4 tablettikin aiheuttaa sydämentykytystä ja ahdistusta. Kyselen, voisiko tämä johtua huonoista rauta-arvoista. Tässä vaiheessa lääkäri sanoo, että voihan se olla, syö nyt sitten reilusti rautaa, ainakin 100mg/vrk, mieluummin enemmän. Kontrolloidaan myöhemmin. Ja jäin niine hyvineni tankkaamaan rautaa. Vailla lähetettä rauta-arvojen kontrolliin.

Jaksan kuukauden verran syödä itsekseni rautavalmistetta överimääriä ja hakeudun sitten toiselle lääkärille, joka määrää lisää kokeita ja minusta tuntuu niin turhalta. Kun tätä voisi hoitaa kuka tahansa lääkäri, joka olisi halukas ottamaan asioista selvää! Mutta kun ei. Perinteinen koululääketiede ei tunnusta sellaisia ja tälläisiä. Miksi ei? Kun oireet ja labrakokeet ja reaktio lääkkeisiin on ihan selvää pässinlihaa. Mutta kun ei ole kaksoissokkotutkimuksia ja tieteellistä konsensusta. Valitettavasti ne ei ole yksilön kannalta välttämättä merkityksellisiä. Ei se, että useimmilla jotenkin tarkoita, että kenelläkään ei voisi olla toisin!

Saan aloittaa Lion uudelleen, sillä rauta-arvot ovat parantuneet. Tällä kertaa annosnostot menevät paremmin ja alan voida paremmin. Olen yhteydessä lääkäriin, joka alunperin minulle Lion kirjoitti ja saan kuulla kunniani, kun olen hankkinut itselleni hoitoa muualta ("säätänyt itse lääkitystäni"). Johan on. Tunnen olevani yksin ja turvaton. On se ihmeellinen juttu tämä elämä. Olet sairas tavalla, jota ei tunnusteta olevan olemassa, saat lääkkeet, jotka auttavat, mutta lääkäri haukkuu sinut siitä hyvästä. Ei käy ihan tavalliseen ihmisjärkeen tämä, ei.

 
Olemme harppoen saavuttaneet nykyhetken. Olo on tällä herkellä taas vaihteeksi karmea. Se on heti sitä, kun joku pyhistä tukipilareista kellottaa tai sortuu. Tukipilareita ovat a) lääkkeiden syöminen tarkan aikataulun mukaisesti b) ruokavalio c) lisäravinteet d) uni, riittävästi niin määrällisesti kuin laadullisestikin e) stressin ja rasituksen välttäminen. Joulun aikaan on tullut nukuttua huonosti ja epäsäännöllisesti, syötyä turhan yksipuolisesti ja epäsäännöllisesti ja stressiltäkään ei ole voinut välttyä. Sen huomaa olossa heti. Nyt on myös Lion annos pysynyt pari viikkoa samana, vajaatoimintaoireistoakin voi pukata, sillä elimistö on nyt taas tottunut annokseen ja punnitaan riittääkö se vai vedetäänkö tälläkin vielä vajaalle.

Jonkinlainen tasapaino on olemassa, jokin haparoiva kelvollisen voinnin taso on saavutettu. Tänään ei kyllä siltä tunnu, mutta jos katsoo pidemmän ajan keskiarvoa. Lääkärisuhde on rempallaan, kaipaisin keskustelevaa hoitosuhdetta, en sanelupolitiikkaa enkä sitä, että joudun epäilemään, tietääkö lääkärini riittävästi hoitaakseen minua. En vaan tiedä onko sellaista lääkäriä olemassakaan, joka osaisi arvostaa potilastaan henkilönä, ei nostaisi itseään jalustalle, vaan tunnustaisi, jos ei jotain tiedä ja voisimme sitten vaikka yhdessä asiaa selvittää. Sellaista lääkäriä, joka kuuntelee vointiani, ottaa sen huomioon, ei tuijota pelkkiä hoitosuosituksia ja viitearvoja vaan käyttää päätään ja kohtelee yksilönä. Niin ja on kiinnostunut niistäkin oireista, jotka ei ihan täysin putoa johonkin tiettyyn lokeroon. Haluaisin esimerkiksi, että se aivolisäkkeen toiminta tutkittaisiin, mikä siinä on, ettei sillä muka ole väliä! Jos tälläinen unelmieni lääkäri on olemassa, ei hän ainakaan ota uusia potilaita, sillä vanhojakin on varmasti riittämiin.

Tarina voi kuulostaa teistäkin ihmeelliseltä, sillä tämä koko stoori olisi aivan totaalisen liian pitkä kirjoitettavaksi mihinkään näillä nykyisillä voimillani. Tai ainakin siihen menisi vuosia. Olen joutunut hyppimään yli faktoja ja oikomaan mutkia. Pyrin kyllä kirjoittamaan myöhemmin kaikesta muustakin tapahtuneesta ja aiheeseen liittyvästä mahdollisimman hyvin. Kannattaa myös lukea noita muita tuohon kylkeen linkitettyjä blogeja. Kaikissa niissä on paljon asiaa, vähän eri kanteilta kirjoitettuna. Yhteistä on tämä uskomaton tilanne, että on sairaus ja on hoito, mutta sairautta ei tunnusteta eikä hoitoa tahdota määrätä. Ja jos hoitoa saa, saa olla itse tosi tarkkana, että kaikki aiheeseen liittyvä on otettu huomioon, vastuu on siis pitkälti potilaalla.

Tästä jatkan kuitenkin hoitopolkuani ensi vuonna. Tuokoon vuosi 2014 elämääni jotain uutta ja ihanaa!

-Konnis

1 kommentti: